Vaders, zonen en islam: Migreren tussen Oedipus en Abraham

Vaders zonen islamWaarom gaat het vaak fout tussen ouders en kinderen, tussen vaders en zonen in migrantengezinnen? Redouane Ben Driss, psycholoog-psychotherapeut bij CGG Brussel – Steunpunt Cultuursensitieve Zorg, ziet dagelijks vaders die vastlopen in hun vaderrol.

Hij stelt vast dat de ‘westerse’ Oedipusmythe, die klassiek het vader-zoonconflict weergeeft, niet werkt als kader om gezinnen in de migratie, vooral van Maghrebijnse origine, te helpen. In de islamitische Abraham- of Ibrahimmythe vindt hij inspiratie voor een meer gelijkwaardige vader-zoonverhouding, een model van ‘verantwoordelijk engagement’ en van harmonie, eerder dan conflict, tussen vader en zoon.

Het Hoger Instituut voor Gezinwetenschappen van de Hogeschool-Universiteit Brussel gaat graag in op zijn vraag om samen na te denken over betere manieren om gezinnen in de migratie te ondersteunen. Tijdens een seminarie op 5 december repliceerden twee medewerkers, Hans Van Crombrugge en Koen Baeten, tevens docenten in de opleiding Gezinswetenschappen, op zijn stelling.

Het boek is nu gratis beschikbaar via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s