Boek “Migranten in tijd en ruimte: Culturen van ouder worden”

migranten in tijd en ruimteWat betekent het om ouder te worden in een samenleving waar je niet geboren bent? Kijken migranten op dezelfde manier naar hun laatste levensfase als Belgen? En bestaat er voor autochtone ouderen ook niet zoiets als een migratie doorheen de tijd?

Het Steunpunt Cultuursensitieve Zorg van het CGG Brussel heeft een bevraging gedaan bij een 60-tal ouderen met een verschillende etnisch culturele achtergrond. Via hun levensverhalen krijgt de lezer een genuanceerd beeld over de verschillende manieren waarop ouder worden beleefd wordt. De verzamelde verhalen en visies van oudere allochtonen helpen hulpverleners meer oog te hebben voor cultuurgevoeligheden in de hulpverlening zonder in stereotypen te vervallen. De bijbehorende DVD bevat de documentaire ‘Migranten in Tijd en Ruimte’ waarin acht ouderen zelf aan het woord komen.

Het onderzoek dat de basis vormt van dit boek, gebeurde – binnen het CGG Brussel en gesubsidieerd door het Federaal Impulsfonds – op initiatief en onder leiding van Antoine Gailly, in samenwerking met vertegenwoordigers van andere diensten. Na zijn onverwachte overlijden (2009) besloten zijn naaste medewerkers het werk te beëindigen en de verzamelde gegevens van het onderzoek uit te schrijven, daarbij gebruikmakend van de ideëen en reeds geschreven teksten en bemerkingen van Antoine Gailly. Zonder zijn inspiratie en werkkracht zou dit onderzoek nooit gebeurd zijn.

Gailly, A., Ben Driss, R., Plysier, S., & Valcke, L. (2011). Migranten in tijd en ruimte: Culturen van ouder worden. Antwerpen: Garant.

Bestellen kan via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s