Transculturele Ontmoetingen

 

Steunpunt Cultuursensitieve Zorg nodigt u uit voor de

Transculturele Ontmoetingen

met

NADIA FADIL, doctor sociologie KU Leuven

Religie en subjectiviteit in onderzoek over therapie:

Wie is het ‘ik’ in de psychotherapeutische behandeling?

donderdag 23 mei 2013, 14u – 16.00u

in CGG Brussel deelwerking Houba

Houba de Strooperlaan 136, 1020 Brussel

gratis ingang. Inschrijven via redouane.bendriss@cgg-brussel.be

affiche CSZ voorjaar 2013 lage res

Religie en subjectiviteit in onderzoek over therapie

Wie is het ‘ik’ in de psychotherapeutische behandeling?

In psychotherapeutische modellen wordt meestal een bepaald subjectiviteitsmodel gehanteerd. In dat subjectiviteitsmodel gaat men uit van de autonomie van het individu: het individu heeft de capaciteit en het vermogen om te handelen, om controle te hebben over de omstandigheden waarin hij of zij leeft. In de hulpverlening worden dan ook veel programma’s aangeboden waarin het individu leert om meer grip te krijgen op de context die hem of haar omringt, met als doel het evenwicht te herstellen.

Er mag echter niet automatisch uitgegaan worden van dit subjectiviteitsmodel. Diepgelovige personen handelen niet vanuit autonomie. Hun handelingsbekwaamheid is gebaseerd op een diepe en intieme relatie met een externe entiteit. Dat heeft recent antropologisch onderzoek aangetoond. Die externe entiteit kan God zijn of het lot. Deze personen vinden evenwicht en berusting, niet door de grip op hun omgeving te versterken, maar door de band met de externe, onzichtbare actor te herstellen.

In de lezing worden een aantal gegevens uit onderzoek over religie en subjectiviteit kenbaar gemaakt. Deze hebben implicaties voor therapie met moslimpatiënten en andere patiënten waarmee in de psychotherapeutische modellen rekening moet gehouden worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s