Hallucinaties toegedicht aan djinns

Islamitische patiënten die hun klachten toeschrijven aan een zogenaamde ‘djinn’ praten hier zelden over met westerse hulpverleners.

Epidemiologische data ontbreken, maar op basis van onze klinische ervaring schatten wij dat 80% van de islamitische patiënten die voldoen aan de westerse criteria voor een psychotische stoornis djinns als verklaring overwegen.

Hierbij een artikel over het onderwerp. De leerpunten zijn opgesomd als volgende:

Bij psychische problemen en onbegrepen klachten bij personen met een islamitische achtergrond dient gericht naar djinns te worden geïnformeerd.

Aanbevolen wordt een tweesporenbeleid van zorgvuldige biomedische diagnostiek en daarnaast consultering van een terzake deskundige imam of traditionele genezer.

In de praktijk blijkt dat dergelijke deskundigen de klachten van patiënten zelden toeschrijven aan een djinn en dat zij vaak gaarne bereid zijn om te helpen de therapietrouw te bevorderen.

Hieraan willen we toevoegen dat het tweesporen beleid (en de rol van de hulpverlener hierin) moeilijk is in de praktijk. We vinden het ethisch niet verantwoord als hulpverleners de cliënt zelf verwijzen naar een (specifieke) imam. Welke imam is hierin bekwaam? Wat als de imam schade toebrengt aan de cliënt? Hoe kunnen we zeker zijn dat de imam de ethische codes respecteert? Probleem is dat de imam’s in België buiten België opgeleid zijn. Ze zijn daarom weinig vertrouwd met de cultuur en de leefwereld van de Moslims in België.

Maar hierover is er goed nieuws: vanaf volgend jaar start een optie Islamitische theologie en godsdienstwetenschappen binnen de Master of Arts in de Wereldgodsdiensten, aan de KU Leuven. Deze opleiding zal bijdragen aan de professionalisering van de imams. Zo zullen er in de toekomst meer imams op de arbeidsmarkt komen waarvan de deskundigheid beter gegarandeerd is. De cliënten zullen hierdoor hopelijk minder risico lopen in het aangehaalde tweesporenbeleid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s