Combineren autonomie en verbondenheid essentieel

In het i-psy symposium sprak Çigdem Kagıtçıbaşı, hoogleraar psychologie aan de Koç Universiteit in Istanbul, over de noodzaak om psychologische concepten kritisch onder de loep te nemen. Kern van haar betoog was dat westers opgeleide psychologen autonomie en onafhankelijkheid ten onrechte als identiek zien. Dat leidt tot verkeerde inschattingen als het gaat om het op eigen benen gaan staan in de volwassenwording, waarbij hulpverleners nogal eens aansturen op losmaking van het ouderlijk gezin. Autonomie en verbondenheid vertegenwoordigen volgens haar twee te onderscheiden dimensies van het zelf. Ze pleitte voor een ‘autonomous related self’. Ze onderbouwde haar betoog met verwijzingen naar onderzoeken die duidelijk maakten dat controle door ouders, warmte, verbondenheid enerzijds en autonomie in de opvoeding anderzijds naast elkaar kunnen bestaan. Vaak focussen hulpverleners echter bij migrantengezinnen op de autoritaire verhoudingen binnen het gezin en hebben geen oog voor de warmte en gevoelens van verbondenheid. De verbondenheid is juist een kracht van migrantengezinnen. Daar zou ruimte voor autonomie van kinderen aan toegevoegd moeten worden, met psychologische interdependentie als ideaal. De afwijzing door de ontvangende maatschappij is belemmerend voor een dergelijk familiemodel. Terug naar de psychologie stelde ze dat blinde toepassing van concepten de kern van het probleem in de hulpverlening aan migrantengezinnen is. Een meer contextuele benadering van patiënt en systeem is daarom van wezenlijk belang.

Uitgebreid verslag van het symposium vindt u hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s