Intervisiereeks cultuursensitieve zorg 2016

Vanaf dit jaar bieden we met het Steunpunt Cultuursensitieve Zorg twee intervisiereeksen aan: casusintervisies en thematische intervisies.

Casusintervisies zijn bedoeld voor de hulpverleners in de klinische praktijk. De casussen mogen op voorhand of ter plaatse geïntroduceerd worden aan de groep. Deze casussen worden in diepte geanalyseerd. Er wordt aandacht gegeven aan de culturele aspecten van de ziekte, het ziekteverloop en de behandeling. Naast deze essentiële aspecten wordt ook de rol van de hulpverlener in relatie met de ‘cultureel andere’ cliënt verduidelijkt. Als resultaat worden er hypothesen ontwikkeld voor de diagnosestelling. Bovendien worden de verschillende psychotherapeutische benaderingen (antropologisch, psychoanalytisch, gedragstherapeutisch, biomedisch) toegelicht.

Begeleiders: Redouane Ben Driss & Berna Kalkan

Inschrijven vooraf: cultuursensitievezorg@cgg-brussel.be

Adres: CGG Brussel, Vaartstraat 65, 1000 Brussel

Data casusintervisies telkens van 14u-16u:

donderdag 17 maart (uitzonderlijk in CGG Houba, Houba De Strooperlaan 136, 1020 Laken)

donderdag 9 juni

dinsdag 6 september

dinsdag 29 november

Naast de casusintervisies organiseren we ook thematische intervisies. Tijdens deze intervisiereeks gaan we aan de hand van een documentaire of literatuur dieper in op een cultuursensitief thema. Met de deelnemers maken we ook telkens de brug naar de praktijk.

Begeleider: Stefaan Plysier

Inschrijven vooraf : cultuursensitievezorg@cgg-brussel.be

Data thematische intervisies telkens van 13.30u tot 16.00u:

donderdag 28 april

‘A Passion for Society: How We Think about Human Suffering’ (Arthur Kleinman)

Aan de hand van het boek van A. Kleinman en I. Wilkinson exploreren we wat menselijk lijden voor een maatschappij kan betekenen. Welke antwoorden bieden we op mentaal lijden? En in welke mate spelen sociale en morele omstandigheden daarin een rol?

donderdag 14 juli

‘Geel revisited’ (E. Roosens en L. Van de Walle)

De documentaire “Geel revisited” situeert de psychiatrische gezinsverpleging met zijn mogelijkheden en kansen in het bredere kader van de gemeenschapszorg. We exploreren samen de waarde die het systeem in Geel kan hebben voor chronisch psychiatrisch zieken.

donderdag 20 oktober

 ‘Iranian’ (Mehran Tamaran)

Wat zou er gebeuren als een Iraanse atheïst vier mullahs uitnodigt om een weekend in zijn huis te verblijven en te discussiëren over de mogelijkheid van een seculier samenleven? Aan de hand van deze documentaire proberen we te begrijpen hoe een geseculariseerde hulpverlening kan aansluiting bij een niet-geseculariseerd wereldbeeld.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s