Intervisiereeks cultuursensitieve zorg 2017

Vanaf dit jaar bieden we met het Steunpunt Cultuursensitieve Zorg twee intervisiereeksen aan: casusintervisies en thematische intervisies. Casusintervisies zijn bedoeld voor de hulpverleners in de klinische praktijk. De casussen mogen op voorhand of ter plaatse geïntroduceerd worden aan de groep. Deze casussen worden in diepte geanalyseerd. Er wordt aandacht gegeven aan de culturele aspecten van […]

Advertenties

Ook dit jaar bieden we met het Steunpunt Cultuursensitieve Zorg twee intervisiereeksen aan: casusintervisies en thematische intervisies.

Casusintervisies zijn bedoeld voor de hulpverleners in de klinische praktijk. De casussen mogen op voorhand of ter plaatse geïntroduceerd worden aan de groep. Deze casussen worden in diepte geanalyseerd. Er wordt aandacht gegeven aan de culturele aspecten van de ziekte, het ziekteverloop en de behandeling. Naast deze essentiële aspecten wordt ook de rol van de hulpverlener in relatie met de ‘cultureel andere’ cliënt verduidelijkt. Als resultaat worden er hypothesen ontwikkeld voor de diagnosestelling. Bovendien worden de verschillende psychotherapeutische benaderingen (antropologisch, psychoanalytisch, gedragstherapeutisch, biomedisch) toegelicht.

Begeleider: Redouane Ben Driss

Inschrijven vooraf: cultuursensitievezorg@cgg-brussel.be

Adres: CGG Brussel, Vaartstraat 65, 1000 Brussel

Data casusintervisies telkens van 14u-16u:

dinsdag 14 maart

dinsdag 23 mei

dinsdag 5 september 

dinsdag 31 oktober

dinsdag 19 december

Naast de casusintervisies organiseren we ook thematische intervisies. Tijdens deze intervisiereeks gaan we aan de hand van een documentaire of literatuur dieper in op een cultuursensitief thema. Met de deelnemers maken we ook telkens de brug naar de praktijk.

Begeleider: Stefaan Plysier

Inschrijven vooraf : cultuursensitievezorg@cgg-brussel.be

Data thematische intervisies telkens van 14.00u tot 16.00u:

donderdag 20 april

‘Shadows and illuminations’ (R. Lemelson)

De documentaire ‘Shadows and illuminations’ exploreert de wereld van Kereta, een Balinsese man die denkt dat hij in twee werelden leeft: de alledaagse wereld en de wereld van de geesten. Aan de hand van enkele fragmenten behandelen we vragen over cultuur, persoonlijke beleving, mentale ziekte en trauma.

donderdag 22 juni

‘Geel revisited’ (E. Roosens en L. Van de Walle)

De documentaire “Geel revisited” situeert de psychiatrische gezinsverpleging met zijn mogelijkheden en kansen in het bredere kader van de gemeenschapszorg. We exploreren samen de waarde die het systeem in Geel kan hebben voor chronisch psychiatrisch zieken.

donderdag 5 oktober 

‘Yaya’s story: the quest for well being in the world’ (P. Stoller)

Yaya’s Story is een boek over Yaya Harouna, een Songhay handelaar die van Niger naar de Verenigde Staten verhuisd is. Het boek gaat ook over Paul Stoller, de auteur, een Amerikaanse antropoloog zie zijn weg naar Afrika gevonden heeft. Door hun verschil in etniciteit, taal, beroep en cultuur zijn beiden helemaal anders. Maar wanneer ze beide door een ernstige ziekte getroffen worden, verdwijnen deze verschillen als sneeuw onder de zon. Aan de hand van Stollers etnografie exploreren we welzijn in zijn transculturele vorm.

donderdag 30 november 

‘What psychiatry left out of the DSM-5’ (E.Shorter)

Edward Shorter beweert dat veel van de psychiatrische kennis genegeerd word in de huidige Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Verder zouden diagnoses als ‘schizofrenie’ en ‘bipolaire stoornis’ niet teruggevonden worden in de natuur. In deze intervisie bekijken we de DSM als een cultureel fenomeen. Wat is de impact ervan in de cultuursensitieve hulpverleningsrelatie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s