BEWOGEN


BEWOGEN is een Brussels festival (20-24 februari 2019) dat kleine ontmoetingen creëert tussen vluchtelingen, asielzoekers, nieuwkomers en mensen die al langer in Brussel wonen. Beleef BEWOGEN samen, op weg naar een open samenleving. Leer de ander kennen tijdens interessante lezingen, mooie theatervoorstellingen, inspirerende muziek, film, lekker eten,… uit de hele wereld.

Op 20 februari 2019 vertoont CINEMA RITCS een selectie van kortfilms gemaakt door diverse filmmakers. We openen de avond met “Undocumented Love” (2018). Een film van Fatma Osman, gemaakt onder de vleugels van Cinemaximiliaan. Cinemaximiliaan is een platform met en door nieuwkomers, gestart in het Maximiliaanpark. Ze verwelkomen nieuwkomers via culturele activiteiten en ontmoetingen. Sinds kort maken ze ook artistieke producties. “Undocumented love” is een van de films die hieruit voortkwam. De film ging in première op Film Fest Ghent.

The Hope Foundation maakt met het project Beehome kortfilms met kinderen in vluchtelingenkampen in Gaza en Syrië. Via film willen ze de creativiteit van kinderen aanmoedigen, en hun een tool aanreiken om hun cultuur niet te verliezen. Via de films vertellen ze traditionele Arabische verhalen. De films worden met het weinige aanwezige materiaal in elkaar gestoken. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van schimmentheater, poppentheater of acteren de kinderen zelf. Op deze filmavond tonen we jullie graag twee films, gemaakt door kinderen in Gaza: “Nos Nsees” (2018) en “Let’s play” (2017).

Tot slot wordt “The Lumber Brothers” (2018) en “The Color of the Moon” (2016) getoond. Twee kortfilms van de Malas Twins, Mohammed en Ahmed. Twee creatievelingen die geboren zijn in Syrië en wonen in Frankrijk. Ze filmen en spelen zelf hun films. Ze worden omschreven als twee clowns. Op een komische manier brengen ze kritische films. De twee films laten je nadenken over wat wij misschien wel heel normaal vinden. Malas Twins worden ondersteund door Our House Project.

Een avond met kortfilms met een achtergrond. Waar het verhaal achter de film misschien wel even belangrijk is als de film zelf. We laten daarom ook de makers aan het woord. Zij vertellen jou hoe de films tot stand zijn gekomen, en de makers zijn er natuurlijk ook om al jouw vragen te beantwoorden. Voor Beehome laten we Suzanne aan het woord, zij begeleidt de kinderen in het maakproces.

Op deze avond is Engels de voertaal, zowel voor de films als voor de gesprekken tussendoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s