Over ons

Brussel is een stad van immigranten. Niet alleen ontmoet men logoer vele etnische culturen, er zijn ook vele leefstijlen en vele sociale verschillen. Elk van die culturen en leefstijlen zoekt zijn eigen plaats op, maar komt ook in contact met andere. Dit is niet zonder gevolgen voor de hulpverlening, die op die manier telkens op zijn eigen culturele beperktheden botst.

De opstart van het Steunpunt Cultuursensitieve Zorg in mei 2010 is het antwoord van het  CGG Brussel op de vragen en problemen die zich  opdringen bij hulpverlening in een grootstad als Brussel. Het CGG Brussel kan daarvoor beroep doen op middelen van Welzijn en Gezondheid van de Vlaamse Gemeenschap.

Het Steunpunt Cultuursensitieve Zorg heeft als missie de cultuursensitieve zorg binnen de Geestelijke Gezondheidszorg te optimaliseren. Dit betekent dat het steunpunt, rekening houdende met de maatschappelijke etnisch/culturele diversiteit,  streeft naar een geestelijke gezondheidszorg die niet alleen aandacht heeft voor de lichamelijke, sociale en psychische dimensies van de hulpvraag maar ook oog heeft voor de culturele dimensie.

Lerend Netwerk

De inzet van het steunpunt op lerende netwerken of PLC’s (Professional Learning Communities) komt vanuit de overtuiging dat  het nastreven van een werkvloer die hulpverleners vertrouwd maakt met het creatieve, onderzoekende  en intermenselijke aspect van hun job noodzakelijk is om tot een geïntegreerde, cultuursensitieve zorg te komen. We streven dit op volgende vlakken na:

  • Aanbod van intervisies waarin we aan de hulpverleners ruimte bieden om onderling te reflecteren rond enkele praktijkvoorbeelden die door de deelnemers zelf ingebracht worden. Casusintervisies zijn bedoeld voor de hulpverleners in de klinische praktijk. De casussen mogen op voorhand of ter plaatse geïntroduceerd worden aan de groep. Deze casussen worden in diepte geanalyseerd. Naast de casusintervisies organiseren we ook Thematische intervisies. Tijdens deze intervisiereeks gaan we aan de hand van een documentaire of literatuur dieper in op een cultuursensitief thema. Met de deelnemers maken we ook telkens de brug naar de praktijk.
  • Het steunpunt geeft zowel vormingen op maat als een aantal modules Cultuursensitieve Zorg. Voor meer informatie zie hier.
  • Transculturele ontmoetingen zijn bijeenkomsten tussen hulpverleners en iemand, al dan niet een hulpverlener, die vanuit zijn of haar blik op de maatschappij in ontmoeting gaat met de hulpverleners. Het doel: nooit meer op dezelfde manier als voorheen op de werkvloer staan.
  • Onze bibliotheek is gespecialiseerd in transculturele hulpverlening en relevante thema’s zoals medische antropologie, transculturele zorg, trauma en etnografie. Raadplegen kan via deze link.

Locatie

Steunpunt Cultuursensitieve Zorg
CGG Brussel- Deelwerking Houba
Houba de Strooperlaan  136
1020 Brussel

Contactpersonen

Redouane Ben Driss
Stefaan Plysier

Telefoon

02/478.90.90

E- mail

cultuursensitievezorg@cgg-brussel.be

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s